Süt ve Süt Ürünlerinin Soğuk Zincir Taşımacılığı
Süt ürünlerinin sağlıklı taşınabilmesi için, SKY Buzz Taşıma Yöntemi gerekir.
Süt ve süt ürünleri taşımacılığı ya da soğuk zincir lojistiğinde süt ve süt ürünleri taşımacılığı dediğimiz lojistik birimi kapsamında, özel uygulamalar ve lojistik çözümler üretmekteyiz. ARGE birimimiz bu konuda sistematik ve planlı bir çalışma sürecindedir. Süt ve süt ürünleri taşımacılığı hassas taşıma gerektiren bir lojistik sistemdir. Çabuk bozulabilme ve formunu kaybetmeye yatkın ürün olduğundan dolayı süt ve süt ürünleri hassas ürünler olarak tanımlanmaktadır. İşlenmemiş sütler, işlenmiş ve paketlenmiş (pastörize) sütler, yoğurt, peynir, kaşar peyniri, ayran ve benzeri sayılabilir. Süt ve süt ürünleri, kullanım alanlarına göre farklı tedarik zinciri süreçlerine hakimdir.
Süt, soğuk zincir lojistiğine tedarik süreci ile başlanır. Üretim çiftlikleri ya da üreticiler ile toplama merkezlerinde toplanan ve depolanan sütün alınması, toplama sırasında kalite kontrolünün ve ölçümlemelerinin yapılması, özelliklerine göre farklı tanklara doldurulması ve etiketlenerek fabrikaya sevk edilmesi işlemleri lojistik sürecimizin birer adımıdır.
Sütün ya da süt ürünlerinin teslim alınması sırasında gerekli kontrol ve ölçümlemeler yapılabildiği gibi, üreticinin toplama merkezlerine göndermiş olduğu ve depolarda biriken süt ya da süt ürünlerinin teslim alınması aşamasında ilgili kontrol ve ölçümlemeleri yapmaktayız. Bu sayede ölçüm sonucunda elde ettiğimiz veriler doğrultusunda, teslim alınmasında sakınca gördüğümüz ürünü teslim almıyoruz. Teslim aldığımız ürün ise kontrol ve ölçüm sonuçlarında problemsiz sonuçlar veren ürünler olmaktadır. Bu nedenle yerinde tespit hem süreci hızlandırmakta hem de lojistik zincirinin sağlıklı işleyişi açısından süreci kolaylaştırmaktadır.
Süt ya da süt ürünleri tedarik aşamasının bir diğer halkası olan toplama noktalarında ürün tedarik edilmesi aşamasında, ürün konsolide edilebilmektedir. Üreticiden direkt yolla alınması gereken ürünler için sürecin uzaması problemi ortadan kalkmaktadır. Bu aşamada, ürünlerin toplama merkezlerine ulaştırılıncaya kadar mümkün olduğunca güneş ışığından korunmalı, baketeri ve mikroorganizma faaliyetleri minimize edilerek hızlıca toplama merkezlerinde toplanmalıdır. Aynı şekilde ölçüm ve kontrol işlemleri ardından standarda uygun ürün alımını gerçekleştiririz.
İşlenmemiş sütler, kontrol ve denetim mekanizması ardından dökme olarak tanklı araçlara yüklenmektedir. Tank araçlarımızın soğuk tertibatı bulunmaktadır. Tanker içi ısısı, ürünün toplandığı tank deposunun ısısı ile aynı şartlarda olmak koşuluyla yükleme yapılır. Isı farkları, mikroorganizma faaliyetlerini artırarak sütte bozulmalara sebebiyet vermektedir. Bu aşamda en büyük risklerden biri olan kirlenme sorununun önüne geçmek için titiz bir operasyonel süreç ve temizlik / hijyen kurallarına uygunluk şarttır.
Taşımada kullanılacak araçlarımız, tüm lojistik süreçlerde temiz ve dezenfekte olmanın yanı sıra güneş ışığını aracın içerisinde yansıtmayacak şekilde izolasyonlu ve korumalıdır. Araç içerisine güneş ışınlarının yansıması sütün bozulmasını kolaylaştırmakta ve hızlandırmaktadır. Ürünün dış ortamla ilişkisinin mümkün olduğu kadar az olması için, yükleme ve boşaltma işlemlerini kısa süre içerisinde gerçekleştirmekteyiz. Bu amaçla yükleme ve boşaltma sütün doğal akışkanlığı ile yapılır, bu süreçlerde sirkülasyon pompası kullanılır.
Ürünün taşıma sırasında içerisinde mevcut olan mineral ve diğer organik bileşenlerin aracın dip kısımlarına çökmemesi için taşıma sırasında ürünün sürekli olarak mikser ile karıştırılması gerekmektedir. Mikser aracın içerisinde sabit olup, soğutma tertibatının çalışması ile çalışmaya başlamaktadır. Ürün toplandığı zaman 34-35°C iken araç içerisinde taşınırken 3-4°C’ye kadar soğutulmakta ve bu derecelerde taşınmaktadır.
Süt ve süt ürünleri taşımacılığı ya da lojistiği, ürünün tedarik edilişinden taşıma, gerekli durumda depolama ve tekrar sevk, tüketim noktasına teslim aşamaları ardından başarı ile sonlandırılmaktadır.